Select your Top Menu from wp menus

U nedjelju referendum u Mađarskoj koji bi mogao uzdrmati Europsku uniju

U nedjelju referendum u Mađarskoj koji bi mogao uzdrmati Europsku uniju
Foto od:britainfirst.org

U nedjelju Mađari biraju svoj odgovor prema politici Bruxellesa i obaveznim migrantskim kvotama. Referendum je zapravo kruna dugih sukoba između vlade Viktora Orbana i vrha Unije oko ne samo pitanja migranata već i općenito odnosa Mađarske i EU koja već godinama zauzima negativan stav prema Orbanu.

Referendum na kojemu će inicijativa mađarske vlade vjerojatno dobiti podršku bi visokom izlaznošću kao i velikim brojem glasova koji odbacuju obavezne kvote bio težak udarac Uniji koja je ionako uzdrmana mnogim krizama, dok bi mali odaziv ili čak opcija da većina podrži migrantske kvote (ipak teško vjerojatna opcija) bio sigurno šok za Viktora Orbana. Treba podsjetiti da je za prolaz referenduma potrebna izlaznost od 50%+1 birača i da će vjerojatno dobar dio protivnika referenduma bojkotirati izlazak u nadi da neće doći do potrebne izlaznosti što će naravno značiti i veći postotak glasova za odbijanje kvota.

Dok se referendum tek treba održati svi akteri se već zapravo pripremaju za ono što dolazi poslije. Tako Budimpešta već upozorava Bruxelles da neće moći ignorirati referendum i volju Mađarskog naroda, dok iz EU uglavnom dolaze kritike oko samog održavanja, rezultat zapravo nikome i nije upitan.

Ono što vjerojatno najviše brine moćnike Europske unije jest moguća inflacija referenduma po Europi koji bi odlučivali o ključnim pitanjima, nakon Brexita i mađarskog referenduma u mnogim zemljama postoje glasovi koji traže glasanje o kvotama, ali i napuštanju Unije. Kada se sjetimo neuspjeha donošenja ustava EU preko refererenduma i to kada je EU bila daleko mirnija i sređenija, jasno je zašto je Bruxelles toliko zabrinut kada se narod izjašnjava.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi.

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *