Select your Top Menu from wp menus

Nedjeljni dan velikih izazova za EU

Nedjeljni dan velikih izazova za EU
Foto od:reuters.com

Sutrašnji nedjeljni dan će doista biti dan velikih izazova za Europu, iako sutrašnji događaji nemaju veliku pozornost u našim medijima oni bi mogli prodrmati same temelje EU.

Referendum u Italiji koji ako prođe bi donio veće ovlasti vladajućima i potpuno marginalizirao ulogu Senata je praktički postao referendum o samome Renziu.
Italija koja je jedna od vodećih industrijskih sila Europe, pa i svijeta već godinama trpi gospodarsku krizu, ali i političku marginalizaciju unutar EU. Sve to već godinama stvara nezadovoljstvo u narodu što se očituje čestim političkim krizama i brzim zaokretima javnog mijenja, tako sada Renzi kojemu već duže vrijeme gubi popularnost sutra ne čeka samo odluku o tome koliku će političku moć imati nakon nedjelje već i o tome da li će je uopće imati – ankete mu ne daju neki razlog za optimizam. Njegov odlazak sam po sebi nosi novu političku krizu u Italiji, kao i u EU koja je ionako sve nestabilnija, a mogući dolazak na vlast “pokreta pet zvijezdica” Beppea Grilla bi doista bio noćna mora za Bruxelles.

U nedjelju će se održati i ponovljeni predsjednički izbori u Italiji. Iako je Alexander Van der Bellen tijesnom većinom osvojio predsjedničke izbore prije nekoliko mjeseci zbog neregularnosti u dopisnom glasanju austrijski Ustavni sud je naredio da se izbori ponove. Od samih izbora se ponovo očekuje velika neizvjesnost do samoga kraja, ali neizvjesno bi moglo biti i nakon njih. Ako dobije Van der Bellen to znači nastavak proeuropske politike slične onoj kakva je i bila, no pobjedom kandidata Slobodarske stranke Hofera gotovo sigurno možemo očekivati velike promjene u odnosu prema Uniji, već odmah kod pitanja migrantske politike koja je već poslovično jedno od ključnih političkih pitanja, kao i zahlađivanje odnosa između Beča i Bruxellesa.

Dok se “proeuropske” snage još nisu oporavile od udarca kojeg im je donijela pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u i zapravo stoje u nekom stanju šoka i isčekivanja sutrašnji dan bi donio nove udarce, ali ovaj put na domaćem terenu, a moram podsjetiti da već slijedeće godine dolaze predsjednički izbori u Francuskoj koji bi mogli duboko promijeniti političku sliku Europe. Koliko god se sada ta opcija činila nerealnom pobjeda Le Pen u Francuskoj i Grilla u Italiji bi praktički značila efektivan kraj Europske unije, a mogući pad eura nakon sutrašnjeg dana kojeg se već mnogi pribojavaju bi mogao stvoriti određenu mini ekonomsku krizu koja bi sigurno dala novi vjetar u leđa političkim opcijama van mainstreama.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *