Select your Top Menu from wp menus

Nakon krvave noći u Turskoj, Erdogan trijumfalno dočekao slijedeće jutro

Nakon krvave noći u Turskoj, Erdogan trijumfalno dočekao slijedeće jutro

Nakon teške i krvave noći u Turskoj koju je cijeli svijet gledao s iščekivanjem pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana osim u slučaju nekog nevjerojatnog preokreta je sada izvjesna.

Na početku se činilo kako će ovo biti još jedna od klasičnih turskih priča gdje vojska udarom smijenjuje vlast. Vojnici su blokirali Ankaru i Istambul, provalili u urede vladinih dužnosnika, uhitili zapovjednika vojske i dio kadra lojalnog Erdoganu, napali sjedišta policije i sigurnosnih službi, čak i pokušali atentat na samoga Erdogana.

Nakon početnih uspjeha stvari za pučiste ubrzo kreću po zlu, udaru se pridružio samo mali dio vojske i policijske snage uspijevaju izdržati prve napade, no ključni trenutak je javljanje Erdogana narodu unatoč pokušaja blokade interneta i televizija. Erdogan je odigrao na kartu svoje ogromne podrške u narodu i uspio u tome, tisuće ubrzo izlaze na ulice i kreću sukobi s pučistima, a sam Erdogan prkosno najavljuje povratak zrakoplovom u Istambul. Pobunjeni vojnici su u tom trenutku vidjeli da nemaju podršku u ostatku vojske kao ni u narodu i jedino što im je ostalo je bijeg ili predaja, realno ako protuislamističke ideje nemaju neku podršku u Istambulu teško je očekivati kako će je imati bilo gdje drugdje u Turskoj i toga su pučisti vrlo brzo postali svjesni.

Sam trenutak za vojni udar je doista čudan, Turska bilježi velik gospodarski rast, postaje važan faktor u migrantskoj krizi, jača na geopolitičkom planu, dok sam Erdogan uživa ogromnu popularnost u narodu. U ovakvim uvjetima za uspješan vojni udar je potrebna ogromna večina vojske i brzo uklanjanje ključnih figura države, osobito predsjednika Erdogana, a noćas toga nije bilo. Još jedan od važnih faktora je bila potpuna pasivnost „kemalista“, dok su Erdoganovi pristaše izašli na ulice one druge strane osim nešto aplaudiranja vojnicima nije bilo nigdje. Pod ovim okolnostima vojni udar nije imao baš nikakve šanse za uspjeh, osobito nakon što su sve opozicijske stranke osudile takav pokušaj.

Treba podsjetiti i kako je već godinama Erdogan micao nepodobne časnike iz vojske i pripremao se za ovakav scenarij, tko je imao ozbiljne namjere za vojni udar trebao je krenuti tada, a ne kada je islamistička opcija najmoćnija još od doba Ataturka.

Na kraju dana možemo reći da je ovo velika Erdoganova pobjeda, gotovo da se sve odvilo savršeno na njegovu ruku. Već su krenula hapšenja tisuća pripadnika uružanih snaga, sudaca i općenito protivnika režima. Ovime će sekularisti u Turskoj jednostavno biti pregaženi, a vojska će prestati biti brana islamističkoj struji već vjerojatno njena udarna šaka. Zašto je izostala podrška „kemalističke“ opcije ovom udaru možemo samo nagađati, ali novu vjerojatno neće imati jako dugo, ako će je i biti. Bilo da je ovo bio samo pokušaj snaga vjernih kleriku Gülenu ili neka šira zavjera ovakva pasivnost iako se zna što slijedi je doista nevjerojatna.

Ako ima išta dobro u događajima od jučer to je da je sve završilo relativno brzo i da situacija barem po trenutnom stanju neće eskalirati. Turska je moćna zemlja u nestabilnom okruženju, ona je druga vojna sila NATO-a sa NATO-ovim nuklearnim glavama na svom teritoriju. Kada bi Turska pala u kaos dugoga građanskog rata to bio ogromni problem za cijeli svijet. Vjerojatno bi krenuli novi sukobi sa Kurdima, ojačao bi ISIL, a moglo bi se sve preliti i na susjedne države. Turska nije Afganistan ili Irak, eskalacija ovdje bi imala daleko veće posljedice.

Nakon svega ostaje glavno pitanje gdje će sada krenuti Turska, hoće li Erdogan nakon ovakve pobjede krenuti putem radikalizacije Islama u Turskoj što bi doista bio veliki problem u budućnosti ili će zadržati Tursku u donekle umjerenim vodama. Pobjedu je ostvario, samo je pitanje hoće li biti mudar i velik u njoj.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/foto:Screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *