Select your Top Menu from wp menus

Može li Viktor Orban doista biti zadovoljan nedjeljnim referendumom?

Može li Viktor Orban doista biti zadovoljan nedjeljnim referendumom?
Foto od:hungarianspectrum.org

Nakon jučerašnjeg referenduma u Mađarskoj možemo reći da rezultati daju nekakav gorko-slatki okus. Dok je postotak birača koji je zaokružio “ne” ogromnih 98.34% što je i logično kada jedna strana bojkotira referendum, vladajućima ostaje veliki problem činjenice da je referendum doživio neuspjeh sa samo 40% izlaznosti.

Iako je Viktor Orban proglasio pobjedu bez obzira na manju izlaznost od potrebne ovo je za njega ipak težak udarac. Bez obzira koliko osobno vjerojem u ispravnost ovakvog referenduma treba priznati kako je mađarska Vlada uložila punu u uspjeh referenduma i radila doista veliku kampanju kojom bi potakli birače da glasuju protiv odluka Bruxellesa. Karta uspjeha referenduma i volje mađarskog naroda bi sigurno koristila Orbanu u odnosima s EU, ali sada će uvijek postojati argument službenog neuspjeha referenduma koji će se sigurno spominjati kako od dužnosnika Unije tako i od opozicije u Mađarskoj.

Zanimljivo je što su gotovo sve opozicijske stranke u Mađarskoj pozvale na bojkot referenduma, čak i Jobbik što je legitimno, ali u smislu razvoja demokratskog društva doista upitno.
Pozivanje birača da ne iziđu na neke izbore u svrhu rušenje istih je doista besmislica, ali nažalost besmislica koju viđamo često. U takvoj situaciji postaje upitna ozbiljnost političkih elita, što bi napravili da i za parlamentarne izbore treba izlaznost od 50%+1? Opet stranka koja zna da će izgubiti pozvati na bojkot i tako paralizirati državu? Nažalost ovdje se treba prigovoriti i izbornom sustavu u Mađarskoj koji za razliku od Hrvatske nije ukinuo tu spornu odredbu i tako omogućio ovakve poteze, a gotovo je sigurno da će očiti gubitnik ići igrati na tu kartu.
Neobična je i inertnost mađarskog biračkog tijela koje je u tolikom broju bojkotiralo izlazak, u ovakvom pitanja držati se stranačke stege i pripadnosti je teško objasniti, osobito nakon nemilih slika prošle godine.

Kada bi se povlačio neki zaključak jasno je da mađarski narod ne podržava nametnute kvote jer teško je za vjerovati da bi gotovo svi koji nisu izašli bila za, ali je ovo politički poraz Orbana i Fidesza u trenutku kada se činilo da suvereno vladaju ovim pitanjem. Nažalost čini se da ozbiljnosti u biračkom tijelu ne nedostaje samo Hrvatima.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *