Select your Top Menu from wp menus

Može li EU i € preživjeti još jedan grčki scenarij?

Može li EU i € preživjeti još jedan grčki scenarij?

Nakon Brexita, razvoj situacije unutar Europske unije je doveo do određene političke i makroekonomske točke gdje bi se mogla postaviti izvjesna predviđanja.

EU pored svih političkih problema ne može preživjeti još jedan krizni slučaj nalik na Grčku, a Portugal, o kojem se jako malo priča, po pitanju duga, deficita i bankarskoga sustava, nije daleko od Grčke.

Proračunska ograničenja koja proizlaze iz europskih ugovora, vezala su i Italiju, koja je što pomoću ECB, što kroz gledanje kroz prste, uspjela dovesti deficit u tražene okvire, ali koja nema šanse smanjiti svoj veliki javni dug bez neprihvatljivo bolnih rezova. Italija bi javni dug trebala smanjiti za više od 50% u procesu od par desetljeća. U tolikom razdoblju ne može očekivati razvoj ili bitan rast BDP-a, što bi uskoro uništilo i njihov ionako krhki bankarski sustav, a što bi domino efektom razorilo i eurosistem. Italija također za sada odlučno odbija riješavanje situacije putem postupka bail-in.

Da bi izbjegla niz od nekoliko grčkih tragedija na europskom tlu, Europa će se stoga morati okrenuti prema ukidanju ili suspenziji bilo kojih proračunskih ograničenja. Eurokrati i drugi protagonisti će se vjerojatno pretvarati da se svađaju, ali onda će Italiji, Portugalu, Grčkoj, itd … dodijeliti bilo šta da je potrebno, jer alternativa je opasni, nekontrolirani, kaotični kraj Eura. Mislim da je danas to postalo prilično jasno.

Euro unutar ovakve kompetitivne unije nema budućnosti, odnosno može imati budućnost samo unutar federacije europskih država, ali to je politički jedna daleka ideja, jer federaciju ne žele mnogi, među kojima su najbitniji Njemci.
Njemačka politika je do sada sve radia u svom interesu, što je za jednu državu legitimno, ali unutar jedne unije posve neodrživo.

Ono što dakle trebamo očekivati od ovakve Njemačke je da će se u jednom trenutku početi sama pripremati da izađe iz eura, i to će biti lako za razumjeti, jer taj proces kontroliranog rastakanja bi trebao potrajati barem par godina.

Damir Živković, neovisni ekonomski analitičar/Novi Pogledi, foto: FB Damir Živković

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *