Select your Top Menu from wp menus

Katalonija – pendrek demokracija na djelu u srcu Europe

Katalonija – pendrek demokracija na djelu u srcu Europe
Foto od:http://metro.co.uk

Nedjeljni referendum u Kataloniji je trebao biti daleko nezanimljiviji od onog Škotskog, mala izlaznost i upitan broj onih za nezavisnost što bi u konačnom zbroju donijelo vrlo mali kapital Katalonskoj vladi, no za suprotan efekt se pobrinuo španjolski premijer Mariano Rajoy. U gotovo nevjerojatnom prikazu sile nad biračima koji ne pružaju gotovo nikakav otpor i doista užasne scene premlačivanja ljudi, pa čak i staraca koji su se tamo našli daje potpuno novu dimenziju katalonskoj borbi za samostalnost koji je pokrenuo revolt i u onima koje nezavisnost prije nije zanimala. Tako je referendumska opcija za dobila preko dva milijuna glasova, naravno od onih listića koji nisu zaplijenjeni ili uništeni.

Španjolska je u nedjelju pokazala kako je daleko od civilizacijskog nivoa jedne Velike Britanije gdje se sve rješilo džentlmenski i mirno, ovakvo lice jedne od stožernih država Europske unije se ipak nije očekivalo. Postupci središnje vlasti u Madridu su posebno šokantni kada uzmemo u obzir povijest etničkih nereda u Španjolskoj, sjetimo se kako se ETA tek nedavno razoružala. Ovo bi doista mogla biti iskra koja bi ponovo mogla upaliti stare strasti i srušiti kakvo takvo španjolsko jedinstvo, a i njihovu krhku ekonomiju, a Kataloniji još nisu zarasle stare rane od Francovih progona i ovo ih samo prisjeća na ne tako davnu povijest.

Mariano Rajoy je svojim nedjeljnim potezima doista istaknuo kandidaturu u kategoriji gluposti stoljeća, umjesto kopiranja britanske strategije on kreće pendrecima po mirnim prosvjednicima i biračima i što je najgore on u trenutku kada vidi kakav se efekt stvara inzistira na nastavku nasilja koje traje cijeli dan. Kao šlag na kraju Španjolski premijer u svom govoru nakon referenduma kaže kao je on radio sve po zakono, da on nije ništa kriv i kako se referendum nije ni dogodio, što može čovjek nego se diviti ovoj mješavini licemjerja i zakopavanja glave u pijesak.

Kao vrhunac sramote jučerašnjega dana su bile reakcije iz ostatka EU, tj. izostanak istih. Tko je pratio događaje iz Katalonije mogao je primijetiti kako gotovo nitko od europskih čelnika ne ustaje protiv nasilja na ulicama Katalonije, hrabrosti su imali samo premijer Belgije Charles Michel i premijer male Slovenije Miro Cerar. Ovdje ne govorimo o podršci katalonskoj nezavisnosti već i glasu protiv policijske represije i nasilja na ulicama, očito to za čelnike EU i nije neki problem. Posebno upada u oko šutnja Angele Merkel i Jean-Claude Junckera koji samo potvrđuju koliko su nesposobni nositi se s većim krizama u samoj Uniji. Policija provaljuje u škole, premlačuje mirne prosvjednike, pojavljuju se videi protivnika referenduma kako marširaju sa fašističkim pozdravima, vjerojatno u slavu Francisca Franca, a Europa šuti, sveprisutna Merkel šuti, i uvijek kritični Juncker šuti. Kada se samo sjetimo packi koje Hrvatska dobiva zbog svojeg tzv. fašizma.

No ovdje treba spomenuti i Hrvatsku, iako se nažalost i nema previše toga za spomenuti, samo nova doza kukavičkuka i poltronstva. Može se netko slagati ili ne sa Kataloncima, voljeti Španjolsku kakva je, ne voljeti Kataloniji ili njihove političke opcije no kako se može tako lako zaboraviti Hrvatska povijest i borba za nezavisnost? Pa zar nismo bili nedavno u sličnoj situaciji i tražili druge da dignu glas u obranu Hrvatske? Hrvatska je tada imala bar malo prijatelja, Katalonija nažalost svoje nema. No ni ovdje ne govorim o podršci katalonskom pokretu za nezavisnost, već samo o protestu protiv represije i nepravde.
Reakcije naravno nema osim mlakih izjava kao i u većini Europe o poštovanju zakona i Ustava aludirajući na odluku Španjolskog Ustavnog suda o neustavnosti referenduma i činjenici da je podjela Španjolske Ustavom zabranjena. Dakle da je Ustav Jugoslavije izričito zabranio podjelu mi smo se trebali pokoriti i ostati u SFRJ? Da netko ukupira neku zemlju u stavi u Ustav kako okupirani teritoriji nemaju pravo na otcjepljenje to bi bio kraj državnosti tog naroda za sva vremena jer eto tako piše u Ustavu? Podsjećam kako je Badinterova komisija osnovana za rješavanje spornih pitanja oko raspada SFRJ jasno istaknula kako ustav SFRJ iz 1974. kao nekakvu prevagu za nezavisnost republika, no sve se to danas zaboravlja u nadi zadržavanja statusa quo, sjetimo se kako je to “dobro” uspjelo 1991., Europa nažalost nije naučila ništa.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Izvornik objave:Španjolska, Katalonija, Katalonski referendum, Mariano Rajoy, Angela Merkel

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *