Select your Top Menu from wp menus

Hrvatska zbilja kroz “Mesićev poučak”

Hrvatska zbilja kroz “Mesićev poučak”

Situaciju koja se ovih dana (zapravo godina) događa u Hrvatskoj treba jednostavno nazvati “Mesićev poučak”.
Priča o Stipi Mesiću je doista fantastična, čovjek koji se snašao u doslovce svim režimima, vladama pa i svjetonazorima. Već sama činjenica da čovjek koji je bio predsjednik predsjedništva SFRJ postane i predsjednik Hrvatske bi trebala biti nevjerojatna, barem onima koji razumiju povijesni konteksta, ali srećom (za njega) takve pojave su zapravo i realno stanje stvari kod nas.

Priča o Mesićevom “ustašenju” i nije nova, video njegovog nastupa u Australiji je poznat više manje svima, jedino što je zanimljivo u tom slučaju je reakcija tzv. antifašista na takve istupe. Mesićev “australski” nastup je uglavnom ignoriran ili prikazan kao nešto što je krivo interpretirano, no sada postoji i nešto više.

Hrvatske “antife” su proteklih godina ognjem i mačem napadale svakoga tko bi spomenuo nešto iz razdoblja NDH kao pozitivno i to se zapravo koristilo kako nepogrešiva metoda difamacije političkog protivnika. Etiketu “fašista” je u Hrvatskoj doista lako zaraditi, naravno ako ne pripadate “pravoj” političkoj opciji, pa je tako HOS-ova kapa na glavi Zlatka Hasanbegovića neoprostiv prekršaj, dok su ustaške pjesme iz ustiju Predraga Matića i Ante Kotromanovića nešto zanemarivo, no na takve smo stvari u Hrvatskoj već navikli.

Ovaj put se malo situacija i mijenja, dok je napuhavanje broja žrtava Jasenovca nakon 1945. opće prihvaćena činjenica i pravi broj je još uvijek predmet rasprava, uvijek su oni koji su relativizirali pravu namjenu Jasenovca ili spuštali broj žrtava prenisko odmah bili etiketirani kao fašisti i apologeti NDH, sada čovjek koji je ikona antifašizma u Hrvatskoj, uostalom čovjek koji je i počasni predsjednik udruge antifašista govori upravo to. Mnogi su mi poznanici govorili ovih dana kako ih zanima što će Mesićevi suradnici odgovoriti na ovako nešto i nisu mi vjerovali kako će oni ipak na neki način stati iza njega, što se jučer naravno i dogodilo. Nije ovo sve neka moja posebna mudrost ili mogućnost predviđanja već jednostavno život u hrvatskoj zbilji, vjerujem da je i većina naših čitatelja slično predvidjela.

Danas imamo video zapis Stjepana Mesića koji govori kako je Jasenovac imao daleko manje žrtava od onoga što je službena brojka, kako su to uglavnom vojnici NDH od one dvije poratne godine što je logor radio nakon završetka rata, kako je to bio radni logor gdje je čovjek sa ulaskom tamo bio spašen pošto nitko neće pogubiti radnika koji mu je potreban… a dežurni antifašisti tek mogu potiho procijediti kako se ne slažu s takvom izjavom, ali da je Stipe inače O.K. čovjek pa nikome ništa, Hrvatsko licemjerje (i tuga) na n-tu potenciju.

Jasno je da je ovim riječima Stipe Mesić izrekao ono što “antife” najviše i najgnjevnije napadaju i kada bi zamislili nekakvu njihovu moralnu ljestvicu, ovo je do sada vjerojatno bio najteži primjer relativiziranja događaja iz vremena NDH koji je izrečen od jednog mainstream političara, ali reakcije nema. Zamislimo samo što bi se dogodilo da je ovako nešto izgovorio Zlatko Hasanbegović ili Andrej Plenković, pa par minuta nakon toga bi imali medijske eksplozije bijesa, opet bi se okupilo 400 i kusur udruga sa njihovih 150 članova, radile posebne analize o bujanju ustaštva po Hrvatskoj i tražilo reakciju svih svjetskih institucija, no toga sada nema, Mesić prolazi “lišo” i njegova antifašistička zvijezda nije niti malo potamnjela. Stipe Mesić je za svoj rad nagrađivan u obje države, bio predsjednik obje, posebno je za njega osnovan ured bivšeg predsjednika koji je posebno za njega trebao biti i doživotan, kao što će do kraja života primati mirovinu za sve ono što je radio sve ove godine – doista fantastično. Za kraj bih se još prisjetio neke stare priče o tome kako čovjek za uspjeh treba biti pošten, marljiv, dobar i častan, jasno da je ta priča već dugo vremena samo bajka u Hrvatskoj, ali sada dobiva i svoj antipod u potpunosti, a to je Mesićev poučak – kako uspjeti u svakom vremenu, svakom režimu i svakom svjetonazoru.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *