Select your Top Menu from wp menus

HDZ sa Prgometom ima šanse za drugi krug – za 480 godina.

HDZ sa Prgometom ima šanse za drugi krug – za 480 godina.
Foto od:Narod.hr

Nakon prvog kruga lokalnih izbora činjenica da je HDZ ostao vladar na lokalnom nivou je jasna, kao i inače su osvojili većinu županija i gradova i općina, tu doista imaju razloga za zadovoljstvo, ali slabi rezultati u velikim gradovima su sada već kronična boljka – realne šanse HDZ ima samo u Splitu, a i tu bi lako mogao ostati praznih ruku. SDP kao druga stranka u državi bi mogla isto biti zadovoljna samo što kandidati koje su oni podržali zapravo i nisu njihovi kandidati, HNS jača na sjeveru dok nestaje na jugu, a MOST ipak teško može iskreno reći da ima nekih velikih razloga za slavlje, osobito ako izgubi Metković.
Ovo je ukratko bio opis prvoga kruga lokalnih izbora 2017., no ono što je posebno zanimljivo osim samih rezultata je to što su gotovo svi proglasili pobjedu. U maniri ludog političkog cirkusa u kakvog se naša politička scena često zna pretvoriti svi su našli neki razlog za zadovoljstvo.

Uspjeh su proglasili oni koji su pobijedili, oni koji su izgubili, oni koji su dobili puno, oni koji su dobili malo, a i oni koji su zapravo dobili ništa. Ovakvi zaključci još i ne bi bili toliko čudni da sve to nije bilo popraćeno pokušajima objašnjenja zašto je neki rezultat ipak uspjeh u izbornoj noći, gdje su stranački čelnici i razni kandidati hodali po rubu zdravog razuma i pokušali izmisliti neko suvislo objašnjenje, pa smo tako slušali nabrajanje svih mogućih rezultata iz zapravo najmanjih izbornih jedinica kao i objašnjenja tipa kako je skok sa nekih 0,5% na 0,7% zapravo politički kapital i naravno uspjeh. Tako smo danas imali priliku čuti Dragu Prgometa kako je njegov rezultat od 5,60% protiv “ozbiljnijih” kandidata ipak napredak od uspjeha Margarete Mađerić od 5,41% (podaci sa stranica DIP-a) 2013. Dakle napredak od cijelih 0,19%, ovakvim tempom se HDZ može nadati drugom krugu u Zagrebu – za nekih 480 godina (120 izbornih ciklusa) … a pobjedi? Ipak neću ići tako daleko u budućnost.

Uzmimo sada teoretski što bi bilo da je Andrej Plenković podržao Brunu Esih kao kandidatkinju, kada bismo samo zbrojili glasove Esih i Prgometa kao i njihovih lista dolazimo da toga kako bi kandidat HDZ-a imao 16,58% glasova, a lista 20,19% glasova – ovo daje doista drugu sliku zar ne? Naravno kako treba uzeti u obzir da izbori ipak nisu samo matematika i kako sinergijski učinak može ići u pozitivnom i negativnom smjeru, ali isto tako treba postaviti pitanje što bi bilo da je Bruna Esih imala mašineriju i financije HDZ-a iza sebe i da atmosfera u HDZ-ovom biračkom tijelu nije bila atmosfera ponižavajučeg poraza već u samom početku, osobno mislim da se tako mogla pružiti velika borba za drugi krug i to 2017., a ne za 120 godina.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *