Select your Top Menu from wp menus

GLAVNI TAJNIK NATO-a: Poljska je postala pokretačka snaga NATO saveza

GLAVNI TAJNIK NATO-a: Poljska je postala pokretačka snaga NATO saveza

Glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg u izjavi za poljski portal Onet.pl pohvalio je Poljsku kao jednu od najaktivnijih i najambicioznijih članica Saveza.

Na početku razgovora glavni tajnik NATO saveza vratio se nedavnom summitu NATO-a u poljskoj prijestolnici. “Tijekom summita u Varšavi dogovorili smo se da se poveća nazočnost NATO snaga u istočnom dijelu saveza slanjem četiri bojne koje bi na bazi rotacije stalno bile prisutne u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj.  Ove multinacionalne snage će pokazati snagu i jedinstvo NATO saveza. Naša prisutnost u tim zemljama će početi iduće godine” – rekao je Stoltenberg.

“U Varšavi smo donijeli ključne odluke o proširenoj nazočnosti NATO snaga na istočnom krilu saveza kako bi se pokazala sposobnost, solidarnost i odlučnost za djelovanje svih članica Saveza. Odlučili smo da je ovo pravi korak u trenutnoj situaciji za odvraćanje i obranu” – podsjetio je Stoltenberg na dostignuća poljskog summita.

17 godina članstva Poljske u NATO savezu

Šef NATO saveza u razgovoru za poljski portal je pohvalio Poljsku za njenu aktivnost tijekom 17-godišnjeg članstva. ” U 17 godina od ulaska u NATO savez, Poljska je postala pokretačka snaga cijelog Saveza. Vaša zemlja čini važan doprinos našem djelovanju i vojnim vježbama, a teritorij Poljske obuhvaća ključne sadržaje, uključujući Zapovjedništvo multinacionalnog sjeveroistočnog korpusa na mjestu gdje je izgrađena nova baza kao dio sustava obrane od projektila usmjerenih protiv Saveza.” – istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg poštuje financijske napore poduzete za jačanje obrambenih sposobnosti Saveza. “Poljska  je u prvom planu NATO-a kada su u pitanju financijska sredstva usmjerena na obranu, a uskoro bi trebala postati i sjedište jedne od jakih multinacionalnih brigada koje će biti stacionirane u srednjoj i istočnoj Europi. Poljska je vodeća država istočnog krila Saveza što daje primjer ostalim saveznicima. Summit u Varšavi bio je potvrda da će se povećati prisutnost NATO-a u vašoj državi.” – zaključio je Stoltenberg.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *