Select your Top Menu from wp menus

Djelovanje Stjepana Mesića i šteta koju nanosi ugledu Hrvatske u svijetu

Djelovanje Stjepana Mesića i šteta koju nanosi ugledu Hrvatske u svijetu

Nedjeljnim gostovanjem Stjepana Mesića u popularnoj emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2” otvoreno je pitanje u kolikoj mjeri se izvlačenje bivšeg predsjednika iz hladovine može protumačiti kao izraz želje za povratkom na političku scenu, ili je pak riječ o instrumentalizaciji njegova političkog autoriteta u svrhu oblikovanja javnog mnijenja spram trenutne afere u vrhu HDZ-a.

Sjevernokorejski pijesak i Georgij Poltavčenko

Posljednje desetljeće i pol Mesićeva javnopolitičkog djelovanja, bilo u svojstvu Predsjednika RH ili putem Ureda bivšeg predsjednika, na vanjskopolitičkom planu je obilježeno kampanjama “unaprjeđenja međudržavnih odnosa” uglavnom usmjerenima ka zemljama bivšeg sovjetskog bloka ili zemljama tzv. trećeg svijeta koje su održavale vrlo dobre odnose sa socijalističkom Jugoslavijom. U mnogima od njih danas vladaju režimi sa niskim ili nepostojećim standardima demokracije, ili su percipirane kao “sive zone” unutar sustava međunarodne sigurnosti. U kolažu prilično kontroverznih poteza, čija je diplomatsko-politička vrijednost za suvremenu euroatlantski orijentiranu RH prilično diskutabilna, mjesto najbizarnijeg pothvata zasigurno pripada posjeti Sjevernoj Koreji iz 2014. godine.

Prema vlastitom priznanju iznesenom u emisiji, putovanje je bilo organizirano u koordinaciji sa sanktpeterburgskim guvernatorom Georgijem Poltavčenkom, Mesićevim dobrim prijateljem, inače, veteranom lenjingradskog KGB-a i vjernim Putinovim “silovikom” koji se kao član “Ujedinjene Rusije” u vrhovima ruske politike kreće od 2001. godine.

Posredstvom stanovitih ruskih poslovnih aktera, kako navodi bivši predsjednik, lobiranjem bi se pokušalo naći prostora za hrvatske tvrtke koje bi se eventualno uključile u uvoz kvarcnog pijeska iz Sjeverne Koreje u Rusiju, s krajnjim izvoznim ishodištem prema Japanu.

Nedvojbeno je, dakle, da je posrijedi egzibicija kojom se ciljano zaobilaze međunarodne sankcije nametnute režimu u Pyongyangu, i koja po svojem karakteru pred zapadnom političkom javnošću povlači negativne reperkusije i neugodnosti po Republiku Hrvatsku.

Put do ruskog kišobrana nad Balkanom popločan “dobrim namjerama”

Bez obzira što se gosp. Mesić svesrdno trudi prikazati se zaslužnim  braniteljem hrvatskih nacionalnih interesa, spremnog na makjavelistički pristup vanjskoj politici, racionalizirajući domaćoj javnosti vlastite lobističke i pseudodiplomatske napore iskrenim i dobrim namjerama, i pored toga što aktivnosti opravdava pragmatičnim držanjem otključanih vrata za hrvatske gospodarstvenike u zemljama u razvoju, svojim djelovanjem generira točke kolizije sa službenom državnom vanjskopolitičkom strategijom.

Da je kojim slučajem plan s korejskim pijeskom zaživio, i da je u međuvremenu stanovitim medijskim kanalima dospio na vidjelo, suvišno je razglabati o tomu kako intonirane bi bile reakcije ključnih strateških partnera Hrvatske. Prvenstveno SAD-a. Suvišno je i nagađati na kako kvalitetan način bi hrvatske vlasti obrazlagale saveznicima zašto ured koji egzistira na volji parlamenta izravno sudjeluje u poslovnim akrobacijama Moskve i daje obol zaobilaženju sankcija, aktivno doprinoseći punjenju državnog budžeta božanske dinastije iz Pyongyanga.

Iako se u korejskoj epizodi radi tek o jednom fragmentu iz opusa Mesićevih vanjskopolitičkih “soliranja”, sa gledišta jasno definirane euroatlantske perspektive RH može ju se okarakterizirati vrlo problematičnom – i štetnom po međunarodni ugled zemlje. Problematičnom ukoliko uzmemo u obzir svrstanost Republike Hrvatske unutar EU i NATO saveza, iz čega proizlaze obveze poštivanja osnovnih načela zajedničkih politika, međudržavnog povjerenja i kooperativnosti unutar savezničkog bloka.

Proizlazi li Mesićevo hvalisanje iz vjere u oporavak moći ruske vanjske politike?

Mesićevoj dobrovoljnoj legitimaciji samog sebe kao eksponenta ruske politike na Balkanu i Poltavčenkova čovjeka od povjerenja, možemo pridodati sljedeći (također proputinovski) fragment koji se istoga dana odigrao u susjednoj BiH – istup ministra vanjskih poslova Srbije, Ivice Dačića, na rođendanskoj stranačkoj konvenciji Socijalitičke partije Republike Srpske u Banja Luci. Kao poslanik sestrinske stranke, Socijalističke partije Srbije, Dačić je Republiku Srpsku nazvao “najvažnijom ostavštinom politike Slobodana Miloševića”, prigodno apostrofirajući potrebu zalaganja svih Srba i Srbije na očuvanju tvorevine. Na međunarodnoj razini, takva Dačićeva apologetika secesionističkom fenomenu “samoodređenja naroda”, praćenog vojnom agresijom, i potpuni izostanak katarzičnosti u vrednovanju politike Srbije 90ih godina XX. stoljeća mogla bi pronaći pozitivne reakcije jedino u Kremlju.

Iako je riječ o dva ničim povezana čina, lakoćom se razaznaje kako ih povezuje otvoreno iskazivanje naklonosti prema Putinovim političko-ekonomskim silnicama i direktno angažiranje u promicanju interesa Rusije u Hrvatskoj i bližem susjedstvu. Makar i po cijenu kompromitacije vlastitih zemalja pred Zapadom.

Legitimno je, stoga, na kraju, postaviti pitanje izvire li motivacija prilično odlučnih istupa dviju etabliranih političkih ličnosti – vrlo provokativnih i heretičkih sa gledišta europske ili euroatlantske usmjerenosti Hrvatske, Srbije i BiH – iz očekivanih predstojećih promjena na širem geopolitičkom planu. Reflektiraju li možda stavovi spomenutih osoba stanovita osobna očekivanja oko jačanja samopouzdanja i asertivnosti ruske politike na europskom istoku, na što indikativno upućuju i sve jaci glasovi “trećih strana” u EU koji zagovaraju labavljenje sankcija uspostavljenih nad Rusijom, poput izjava njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea.

Nova stranica u međunarodnim odnosima na suprostavljenim relacijama euroatlantizma i eurazijanizma, otvorit ce se već po svršetku nadolazećeg summita u Varšavi 7.-9. srpnja. Tada ce i sudbina opstojnosti Mesićeve, s jedne strane, i Dačićeve agende, s druge strane, postati jasnija i izvjesnija. Makar i u kratkoročnoj perspektivi.

Ivan Žalac/Novi Pogledi, foto screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *