Select your Top Menu from wp menus

Bratislavski summit: Merkel i Hollande vode Europsku uniju prema potpunom raspadu

Bratislavski summit: Merkel i Hollande vode Europsku uniju prema potpunom raspadu

Na nelegitimnom Bratislavskom summitu 27 članica EU-a održanom bez još uvijek punopravne članice, Velike Britanije poslana je vrlo važna poruka: “Europska unija nikad nije bila više podijeljena. Njemačka kancelarka Angela Merkel i njen “pomoćnik” Francois Hollande natjerali su Veliku Britaniju na Brexit, Višegradsku skupinu na jačanje ovog neformalnog saveza unutar EU-a  zbog zaštite nacionalnog suvereniteta, a talijanskog premijera Matteoa Renzija na javni odustanak od zajedničkog fotografiranja jer se ne slaže s nametnutim rješenjima osovine Berlin – Pariz koja uz pomoć njihovih bruxelleskih marioneta pokušava nametnuti nova “mjerila” ostalim članicama Unije.

Dok sve članice Unije imaju neke globalne ili nacionalne ciljeve, neke kako bi nametnule rješenja drugim, neke kako bi zaštitile svoje interese, odlazećem tehničkom premijeru Hrvatske bilo važnije “opaliti” selfie u blizini svoje nove prijateljice Angele Merkel nego maknuti Hrvatsku otvorenih granica iz predvorja ograđenog schengenskog prostora.

oreskovic-merkel-bratislava

Talijanski premijer odbio zajedničko fotografiranje s Merkel i Hollande

Summit na kojem se trebalo pokazati jedinstvo članica Unije na taj način završio je potpunim rasulom obzirom da talijanski premijer Renzi nije htio stati iza Angele Merkel koja je trebala pročitati zajedničku izjavu uz obrazloženje da se ne slaže s modelom štednje koju je njemačka kancelarka nametnula južnim članicama Unije, istovremeno ne poštujući pravila o trgovinskom suficitu.

“Kao što se članice moraju ponašati u skladu s pravilima prilikom deficita, tako se moraju ponašati i u slučaju trgovinskog suficita. Tu se neke članice ne pridržavaju pravila kao na primjer Njemačka.” – istakao je Renzi te dodao: “Berlin ima prekrasne izvozne brojke, a mi smo sretni. To nije ljubomora, ali pravila predviđaju povrat investicija po unutarnjem ključu i Njemačka bi prema tom ključu za svoj suficit u izvozu trebala investirati 90 milijardi eura u države s kojima ima trgovinski suficit, na što se Berlin oglušuje.”

renzi

Drugi problem s kojim se Italija ne slaže je migrantska politika jer zaključci koje su pripremili Berlin i Pariz odnose se samo na migrantska pitanja povezana s Turskom, ali ne i s Afrikom s kojima se Italija najviše suočava. Europska obalna straža ne riješava problem na način da se spriječi ilegalni ulazak migranata u prostor Europske unije nego je jedini posao koji obavlja kod pronalaska ilegalnih migranata, njihovo dovoženje na Siciliju što se mora zaustaviti.

Iz tog razloga talijanski premijer je jasno pokazao da politika štednje i loša migrantska politika nametnuta iz Berlina ne može dovesti do stabilizacije ove do sada najveće krize u Uniji.

Juncker, Tusk, Schulz, Hollande i Merkel žele što brže provođenje Brexita te vode EU prema konačnom raspadu.

Ovaj nelegitimni bratislavski summit koji se održava bez britanske premijerke Therese May iako je Velika Britanija još uvijek formalni član Europske unije, trebao je pokazati zajedništvo preostalih 27 članica Unije, međutim umjesto zajedništva summit je doveo gotovo do potpunog raspada zajedničkih stajališta. Ne samo da se nije uspjelo nametnuti jedinstvo po diktatu Merkel-Hollande osovine, već je prijetio potpuni raspad summita.

Pokušaji predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Francoisa Holandea te predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska nametnuti rješenja oko stvaranja pretpostavki što bržeg provođenja Brexita, nametanja migrantskih kvota ostalim članicama Europske unije po modelu koji su protupravno donijeli u Bruxelleskoj kuhinji protivno volji ostalih članica Unije te gospodarske mjere i politiku štednje nametnutu kroz fiscal compact, a koji je doveo do još većih razlika između siromašnog juga i bogatog sjevera Unije te lliberalnog zapada i konzervativnog istoka Europske unije čime su se samo još više povećale podjele i razlike u stajalištima po ove dvije osnovne razlike.

Donald Tusk i Martin Schulz žele napadima na čelnike Višegradske skupine stvoriti lažnu sliku jedinstva članica Unije

Podjele oko migrantske politike koja je uništila schengenska pravila i dovela do podjele na relaciji Berlin-Pariz-Bruxelles i Višegradske skupine samo je još više pokazala razlike koje su prisutne oko modela rješenja migrantske krize i pokušaja nametanja migrantskih kvota zaobilazeći nacionalne suverenitete članica Unije. Vrlo ružni pokušaj Donalda Tuska kad je pozvao na stranu Viktora Orbana i Beatu Szydlo kako bi ih pokušao nagovoriti da ne kritiziraju javno Bruxelles kako bi se pokušala građanima Unije nametnuti lažna slika o zajedništvu svih članica Europske unije.

orban-schulz

Dodatni sukob je izazvao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kritizirajući Viktora Orbana zbog njegova kritičkog odnosa prema migrantskoj politici Angele Merkel koju okrivljuje za izazivanje najveće krize Europske unije. Schulz je komentirao odluku o referendumu za prihvat 1000 izbjeglica kao “ne samo apsurdnu, već i podmuklu” kojom je želio prikazati mađarskog premijera Orbana kao premijera koji stvara probleme jedinstvu Europske unije. Schulza je posebno zasmetala izjava Viktora Orbana kako je politika izbjeglica njemački problem, a ne mađarski” koju je komentirao riječima: ” Sve dok ljudi kao premijer Mađarske Viktor Orban govore da migrantska politika nije naš, već njemački problem, Europska unije ne može ići naprijed.”

Martin Schultz se novinarima požalio na riječi kojima je Orban opisao vodstvo Europske unije, prenosi HRT.

“Sastao sam se jutros s premijerom Orbanom koji ima drukčije viđenje Europske unije od mojega. Premijer Orban nazvao je Junckera, Verhofstadta i mene nihilistima iz briselske elite. Prvi put čujem da sam dio elite, no neka bude, ali da sam nihilist, to nisam znao,”- kazao je Schultz.

Orban mu je odmah odgovorio. “Tražio sam da poštuje Mađare i da se više ne koristi zakonodavnim smicalicama iznad suverenih odluka nacionalnih država kada je riječ o izbjegličkim kvotama,” – rekao je Viktor Orban.

Višegradska skupina pokazala čvrsto zajedništvo u zaštiti nacionalnog suvereniteta članica

Članice Višegradske skupine, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka ostale su čvrste u svojim stavovima o zaštiti nacionalnog suvereniteta te modelu rješenja migranstkih kvota koje ne mogu biti obvezujuće već fakultativne, odnosno dobrovoljne prema vlastitim odlukama članica Unije.

Članice V4 od samih početaka zastupaju jaku zaštitu vanjskih granica Europske unije te su u tu svrhu spremne poslati svoje policijske službenike na granicu Bugarske i Turske te su spremne i pomoći Frontexu, graničnoj i pomorskoj obalnoj straži Europske unije kako bi se zaštitile vanjske granice.

Osnovni stav oko kojeg su usuglašene sve članice V4 je jačanje uloge nacionalnih parlamenata te snažno uključenje članica Unije i njihovih građana u procese donošenja odluka za što je potrebna iskrena suradnja i institucionalna ravnoteža europskih institucija. Završna poruka koja dolazi iz V4 je da Europska unija mora biti učinkovitija, demokratičnija i više se posvetiti potrebama svojih građana kako bi se zajamčila sugornost i napredak u današnjim nesigurnih vremenima u kojim se nalazi Europska unija i čitav europski kontinent.

Što je s Hrvatskom?

Hrvatska kao i uvijek osim kurtoaznih izjava o potrebi snažne podrške institucijama Europske unije nije napravila ni jedan korak koji bi građanima Hrvatske osigurao bolju i sretniju budućnost. Tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću ovo je vjerojatno završno sudjelovanje na jednom ovakvom summitu te mu je najvažnije bilo osigurati dobre osobne kontakte s najmoćnijom ženom Europske unije koja će mu pomoći u budućoj poslovnoj karijeri. Važno je bilo osigurati bliske osobne kontakte s njemačkom kancelarkom, a što će se događati s Hrvatskoj koja je i nakon bratislavskog summita ostala s jedne strane ograđena fizičkim preprekama na zapadnim i sjevernim schengenskim granicama, a s druge strane otvorena prema novoj balkanskoj migrantskoj ruti koja koja se sve više aktualizira te sve veći broj ilegalnim migranata prelaze neosiguranu granicu sa Srbijom.

U samoj postizbornoj Hrvatskoj očekuje se stvaranje koalicije koju bi trebao predvoditi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, snažni zagovornik jakog utjecaja Bruxellesa na rješenja u Europskoj uniji koja u ovakvoj razjedinjenoj Uniji mogu stvoriti samo dodatnu nesigurnost za građane Hrvatske i samu Republiku Hrvatsku koja će do kraja godine postati uz Bugarsku najsiromašnija članica Europske unije.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *