Select your Top Menu from wp menus

BLEDSKI FORUM: Europska unija nezaustavljivo prema samouništenju

BLEDSKI FORUM: Europska unija nezaustavljivo prema samouništenju

Bledski forum još jednom pokazao svu apsurdnost u koju sve više tone Europska unija. Neformalni forum ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe Slovenija  jeiskoristila za pokušaj lobiranja u korist korumpirane arbitraže koju zdušno podržavaju potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Sama inicijativa kontinuiranog povezivanja jugoistočne Europe bez želje za brzim učlanjenjem balkanskih država u Europsku uniju u stvari predstavlja pokušaj stvaranja prioritetnog projekta nametnutog posljednjih godina – Europa više brzine u kojoj Slovenija kao schengenska članica na sve moguće načine pokušava zadržati Hrvatsku u zapadnobalkansko bazenu i izvan važnih prometnih koridora te schengenskog prostora.

I ovom prilikom na krajnje nediplomatski način slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je na vrlo negostoljubiv način prema svojoj hrvatskoj kolegici pokazao realnost današnje slovenske diplomacije.

Europska unija ovakvim stajalištima kakve su zastupali Timmermans i Mogherini koji su podržali korumptivne principe rješavanja međunarodnih sporova jasno ukazuju da vladavina prava danas ne vlada Bruxellesom.

Prvi znak za uzbunu u Europskoj uniji dogodio se tijekom globalne krize 2007 godine kada je njemačka dominacija nametnula rješenja koja su dovela do velikog nesrazmjera u gospodarskom rastu pojedinih članica Unije. Dok su jedna Italija, Španjolska i druge južne članice Unije gospodarski ponirale, s druge strane je njemačko gospodarstvo doživjelo snažan preporod potpomognut gospodarski mjerama koje su inače bile zabranjene u drugim članicama Unije.

U pristupnim pregovorima Hrvatska je morala odustati od većine svojih brodogradilišta zabranom proračunske pomoći, dok je njemačka država svojim građanima uplaćivala 2000 eura za kupnju novog njemačkog automobila.  Sa zajedničkom valutom  € njemačko gospodarstvo je unutar same Unije postala veliki izvoznik svojih proizvoda financiranim jeftinim, a ponekad i beskamatnim kapitalom tako da se taj nesrazmjer samo povećavao. Takvu nametnutu politiku nije prihvatila Velika Britanija te je njemačka tvrdoglavost dovela do  Brexita.

Posljednji pritisci oko migrantskih kvota na članice Višegradske skupine, a posebno s izmišljenim slučajevima protiv Poljske i Mađarske sve više se stvara bipolarna Unija koja će definitivno dovesti do destabilizacije europskog kontinenta, a moguće i do samog raspada jer pitanje je trenutka kad će doći do snažnijeg političkog povezivanja članica Inicijative tri mora koja će u konačnici dovesti do podjele Europe i raspada Europske unije.

Uzročnik propasti Europske unije neće biti Poljski ustav i zakonodavstvo ili Orbanovo protivljenje Soroševoj politici, već će biti neshvaćanje zbilje od strane bruxelleskih birokrata te njemačko-francuske ideje „Europe više brzina“

Hrvatska vanjska politika ponovno je u raskoraku s strateškim nacionalnim interesima podijeljena između interesa onih kojima budućnost Hrvatske nije važna.  Posljednjom izjavom od strane predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kako bivši nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans sigurno ne bi tako olako pričao o potrebi prihvaćanja riješenja koja je donio korumpirani sud u korumpiranom arbitražnom postupku da je umjesto Hrvatske bila Nizozemska jedna od strana u postupku jasno ukazuju da je napokon i sam Plenković shvatio da Hrvatsku u ovom trenutku nema partnere u bruxelleskoj birokraciji te nema budućnost u riješenjima njemačko-francuske kuhinje. Nakon posljednjih izjava i postupaka slovenskog ministra vanjskih poslova, te bruxelleskih birokrata, Hrvatska mora napokon krenuti put Inicijative Jadran – Baltik da jednom zauvijek zastave sve ove njemačke procese destabizacije jugoistočne, južne i istočne Europe bilo gospodarskog uništenja, bilo ugrožavanjem schengenskih dostignuća bilo migrantskom narušavanju tisućljetnog poretka.

Milan Glavinić, Novi Pogledi, foto: HRT

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *