Select your Top Menu from wp menus

Bitka za Varšavu – slom boljševičkog sna o “europskoj revoluciji”

Bitka za Varšavu – slom boljševičkog sna o “europskoj revoluciji”
Foto od:culture.pl

Poljska danas obilježava pobjedu u bici za Varšavu, poznatiju kao “Čudo na Visli” što je ujedno i dan Poljskih oružanih snaga.
Nakon Prvog svjetskog rata ubrzo počinju novi sukobi na istoku Europe, pa su tako već 1918. počeli granični sukobi između Poljske i Sovjetske Ukrajine u što se ubrzo uključio i SSSR. Napad Crvene armije pod vodstvom Mikhaila Tukhachevskog je brzo potisnuo poljsku vojsku prema Varšavi i situacija je izgledala izuzetno loše za mladu Poljsku republiku. Bitka za Varšavu koja je trajala od 12. do 25. kolovoza je u sovjetskim medijima već proglašena pobjedom i samo se čekao pad glavnoga grada nakon kojega su trebale slijediti daljnje vojne kampanje od kojih je napad na Litvu bio planiran već istog mjeseca, no Poljaci su imali druge planove.

Poljski zapovjednik Josef Pilsudski je odlučio za hrabar potez i krenuo u protunapad koji je u potpunosti iznenadio Crvenu armiju i u potpunosti slomio sovjetsku ofenzivu. Od varšavskog se poraza Crvena armija nije oporavila do kraja rata.

Bitka za Varšavu koja je imala ogroman utjecaj na političku situaciju u Europi nažalost je gotovo nepoznata u našoj javnosti, što i nije neko čudo pošto se ipak radi po boljševičkom porazu, a i činjenici da je taj rat ipak ostao u sjeni dva velika rata.

SSSR je do tada planirao globalne revolucije po europskim državama slomljenima u Prvom svjetskom ratu računajući na nezadovoljstvo osiromašenog naroda kojeg bi lokalni komunisti poticali na ustanak, a nakon početka ustanka bi naravno slijedila intervencija Crvene armije. Nakon poraza od Poljske taj plan propada. Crvena armija je doživjela težak poraz uz velike gubitke, naravno ti gubici nisu ni blizu onima iz Drugog svjetskog rata, ali tada je SSSR tek bio stvoren i situacija u samoj zemlji je bila daleko od sređene. SSSR je doživio i težak propagandni poraz pošto je unaprijed proglasio pobjedu, a i Europa je konačno počela gledati komunizam kao stvarnu prijetnju. SSSR je nakon tog poraza morao primiriti svoju agresivnu politiku na skoro dva desetljeća kada uz pomoć Hitlerove Njemačke uspijeva ono što nije mogao sam – pobijediti Poljsku.

Za nas je ova priča dodatno zanimljiva jer iz nje kreće ideja Jozefa Pilsudskog o Intermariumu/Međumorju koji je tada trebao služiti kao protuteža SSSR-u i Njemačkoj. Tada su sve zemlje odbile takav savez i za manje od dvadeset godina se sve našle pokorene ili od Njemačke ili od SSSR-a. Naravno 1920ih je politička situacija ipak bila nešto drugačija i vladala je zabrinutost oko mogućeg Poljskog imperijalima i zbog toga je bio toliki oprez oko pristupanja takvoj ideji, no važnost suradnje Srednjeeruropskih država ostaje ista i to se vidi kroz mogućnosti Višegradske skupine čiji se članovi zajedno odupiru Bruxellesu i jednoj usamljenoj Hrvatskoj koja samo pokorno sluša zapovijedi, očito za nas ne vrijedi da je povijest učiteljica života.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *