Select your Top Menu from wp menus

ANKETA: Građani Hrvatske žele približavanje Višegradskoj skupini te što misle o Predsjednici RH

ANKETA: Građani Hrvatske žele približavanje Višegradskoj skupini te što misle o Predsjednici RH

Agencija 2×1 komunikacije je provela ispitivanje koje je za cilj imalo pokazati najpopularnijeg predsjednika nakon smrti Franje Tuđmana, kao i mišljenje građana o vanjskoj politici Kolinde Grabar-Kitarović. 700 ispitanika se izjasnilo i o želji da se Hrvatska približi Višegradskoj grupi. Anketu je provela Agencija 2×1 komunikacije prenosi Direktno.hr.

Na pitanje kojeg predsjednika od 2000. godine doživljavaju najboljim, čak 45,28% odgovorilo je kako je to upravo aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović . Bivši predsjednik Ivo Josipović najbolji je predsjednik od Tuđmanove smrti za 28,14% ispitanika, a Stjepan Mesić, koji je bio predsjednik u dva mandata, tek za 9,14 posto. Neodlučnih ispitanika bilo je 17,42 posto.

Više je ispitanika koji podupiru Predsjedničin odlazak u SAD od onih koji ne podupiru. Točnije, 39,31% ispitanih smatra kako je to bio dobar potez, njih 22,71% kako je bio loš, a nešto manje od 38 posto ispitanih nije znalo dati odgovor.

Odmak od jugoistočne regije te zapadnobalkanskih asocijacija, odnosno vanjskopolitičko približavanje zemljama srednjoeuropskog uljudbenog kruga podupire 31,28% ispitanika koje čine članice Višegradske skupine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Takva se misao ne sviđa 16,85% posto ispitanika, a nešto više od polovice ispitanika nije dovoljno informirano o značaju takvih aktivnosti.

Ispitivanje je provedeno na 700 ispitanika.

Anketu koju provode Novi Pogledi na uzorku od 860 čitatelja pozitivno se izjasnilo 729 čitatelja o “vertikalnoj” suradnji sa članicama Višegradske skupine, odnosno 85% dok 131 čitatelj smatra da je u hrvatskom nacionalnom interesu pozitivnija “horizontalna” suradnja s državama zapadnog Balkana što predstavlja samo 15% čitatelja Novih Pogleda.

Ove ankete pokazuju da u značajnoj mjeri građani Republike Hrvatske na tragu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ne žele zapadnobalkanske asocijacije te smatraju da Hrvatska pripada krugu država srednje Europe na prostoru od Jadrana do Baltika.

M. Glavinić/Novi Pogledi/Direktno.hr

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *