Select your Top Menu from wp menus

1050 godina kršćanstva u Poljskoj

1050 godina kršćanstva u Poljskoj
Foto od:https://en.wikipedia.org/wiki/Christianization_of_Poland#/media/File:Matejko_Christianization_of_Poland.jpg

Poljska danas slavi 1050 godina od prihvaćanja kršćanstva, glavna proslava obljetnice će biti u gradu Gniezno koji se smatra kolijevkom poljske državnosti, a kao vrhunac proslave će biti održana sveta misa u tamošnjoj katedrali kojoj će prisustvovati i poljski predsjednik Duda.

Obljetnica će biti prisjećanje na odluku vladara Mieska I. koji se 966. pokrstio i tako započeo kršćansku eru Poljske države. Miesko I. je rođen oko 940. i bio je vladar Poljske od 960. do svoje smrti 992. Odluku o prelasku na kršćanstvo je potakao savez sa Češkom i vjenčanje sa češkom princezom Dobrawom za koju se smatra da je imala presudan utjecaj na Mieskovo pokrštavanje. Još treba spomenuti da je Miesko I. otac prvoga kralja Poljske, Boleslawa I. Hrabrog.

1280px-King_John_III_Sobieski_Sobieski_sending_Message_of_Victory_to_the_Pope,_after_the_Battle_of_Vienna_111
Jan III. Sobieski šalje poruku papi nakon bitke kod Beča, Jan Matejko. Foto Wikipedia

U pripremi same obljetnice donji dom Poljskog parlamenta je jednoglasno donio rezoluciju kojom se potvrđuje važnost kršćanstva za Poljsku, u samoj rezoluciji stoji kako je upravo odluka Mieszka I.  o prelasku na kršćanstvo omogućila Poljskoj da postane dio zapadne, europske kulture. U rezoluciji ujedno stoji kako je Poljska upravo pod barjakom kršćanstva obranila Europu 1683. kada je poljski kralj Jan III. Sobieski spasio Beč, ali i 1920. kada je bitkom kod Varšave (Čudo na Vistuli) zaustavljeno napredovanje Sovjeta dalje u Europu.

U petak će se kao nastavak proslave održati i zajedničko zasjedanje oba doma Poljskog parlamenta u Poznanu, još jednom ključnom gradu poljske povijesti, to će biti prvo takvo zajedničko zasjedanje izvan Varšave, tijekom kojega će se predsjednik obratiti naciji.

 

G. Koprivnjak/Novi Pogledi/thenews.pl

 

 

Facebook Comments

Vezani članci

1050 godina kršćanstva u Poljskoj

Objavljeno u: 1050 godina kršćanstva u Poljskoj
  • Goran Koprivnjak na: travanj 14, 2016 u 4:45 pm #4434

    Poljska danas slavi 1050 godina od prihvaćanja kršćanstva, glavna proslava obljetnice će biti u gradu Gniezno koji se smatra kolijevkom poljske državn
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: 1050 godina kršćanstva u Poljskoj]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.